Voorlichting homoseksualiteit aan het voortgezet onderwijs

door Richard Oostrum

…..Een jaarlijks terugkomende spreekbeurt; de themadag Seksualiteit… op een reformatorische school.

Na een dagopening mag ik 3 keer lesgeven over het onderwerp “homoseksualiteit” aan de derde klassers, zo’n 225 leerlingen in totaal. Het begin van de lezing verloopt vaak wat onrustig, zeker als het onderwerp op het scherm wordt geprojecteerd. Stel je voor; een aula met 3 klassen van het VMBO allemaal tussen de 14 en 16 jaar. De stoere mannen zitten bij elkaar en de grappen zijn niet van de lucht.

Toch wordt het in een keer opvallend stil als ik de groep vertel dat ik zelf met homoseksuele gevoelens bekend ben. Je kunt een speld horen vallen. Het geluid zwelt weer aan als ik in mijn persoonlijk verhaal vertel dat mijn vader profvoetballer is geweest en de “boys” vallen over elkaar heen om hier vragen over te stellen. Na dit sportieve uitstapje is het niet moeilijk meer om de aandacht vast te houden.

Nu geen flauwe grappen meer over homo’s en lesbo’s maar oprechte interesse in hoe je elkaar beter kunt begrijpen en waar degene met een homoseksuele gerichtheid behoefte aan heeft. Vervolgens kan ik vertellen over Gods ontwerp van seksualiteit en relaties en hoe het voor jongeren is om te worstelen met hun seksuele identiteit. Kennen jullie zelf de Here Jezus Christus als je Redder en Verlosser is een van de vragen die ik altijd stel. Vaak wordt er wat ongemakkelijk geschoven bij het horen van die vraag. Als het eenmaal tijd voor de pauze is komen er nog wat jongens op me af om verder te praten, ….over voetbal.