Verliefd op een vrouw!

Ik at nauwelijks. Sliep slecht. Ik was verliefd op een vrouw! Na de eerste euforie was het steeds meer gaan knagen: kon deze relatie eigenlijk wel? Als ik bij mijn vriendin was, viel alles weg, maar daarna begon het weer: de vragen, de onzekerheid naar God toe. Wat ik me achteraf vooral herinner, behalve hoe overweldigend deze liefde was, was de eenzaamheid van mijn worsteling met God.

Ik las allerlei boeken met verschillende standpunten over homoseksualiteit en wilde me graag laten overtuigen door theologen die er ruimte voor zagen… maar de aarzeling bleef. Met wie kon ik praten, zonder dat ik een bepaalde kant op werd geduwd?

Uiteindelijk was het Jezus’ liefde die me overreed om de relatie te beëindigen. Wat deed dat pijn – maar nog steeds weet ik dat het goed was, en God heeft me gezegend. Maar er zijn zoveel christenen die vandaag nog midden in die worsteling zitten. Die aan alle kanten horen – ook in de kerk – dat ze vooral ‘uit de kast’ moeten komen. Die dat misschien wel willen, maar die ook gehoor willen geven aan Gods Woord, zelfs als dat tegen hun gevoel ingaat. Die alleen staan in hun worsteling en in hun keuze om geen relatie aan te gaan.

Om deze reden schreef ik het afgelopen jaar een roman, ‘Als het hart onrustig is…’ De hoofdpersoon is Moniek, een geweldige, jonge vrouw, die verliefd wordt op Susan. Die liefde is overweldigend, verrukkelijk, en tegelijkertijd verscheurend. Vanuit haar opvoeding heeft Moniek meegekregen dat een homoseksuele relatie niet in Gods plan met haar leven past, maar de dominee van haar vriendin komt met heel andere argumenten. En ook hij baseert zich op de Bijbel! Wat moet ze geloven?

Moniek maakt uiteindelijk de keus om zonder Susan verder te gaan. Je ziet haar, en haar omgeving, worstelen met allerlei argumenten en Bijbelteksten. Door de ogen van Moniek lees je wat onder andere Jezus en Paulus over homoseksualiteit zeiden. Is het aangeboren, een biologische kwestie of juist geestelijk? Werd Sodom vernietigd vanwege homoseksualiteit, of speelde er iets anders?

Bij alle discussies in het nieuws over homoseksualiteit, hoor je weinig over mensen zoals Moniek. Maar ze zijn er wel, dat weten jij en ik maar al te goed. Mensen die er ondanks hun gevoelens vrijwillig, uit volle overtuiging, voor kiezen om geen homoseksuele relatie aan te gaan. Mensen die geloven dat de Bijbel daarvoor geen ruimte biedt, en die uit liefde voor de Heer kiezen alleen te blijven. Vaak weet hun omgeving niet welke eenzame strijd ze daarvoor voeren. Laten we hen een hart onder de riem steken. En ook: laten we andere christenen meer bewust maken van hun onzichtbare worsteling.

Mijn boek lag al bij de uitgever, toen de coronacrisis uitbrak. Hij moest bezuinigen en projecten laten vallen, waaronder de mijne. Inmiddels heb ik een nieuwe uitgever gevonden en daar ben ik enorm blij mee. In het huidige politieke klimaat ben ik namelijk bezorgd hoe lang boeken als ‘Als het hart onrustig is…’ nog worden toegestaan!

Deze uitgever vraagt echter om een startinvestering van €4.000,-  en dat heb ik niet. Wil jij helpen de belangrijke boodschap in ‘Als het hart onrustig is…’ beschikbaar te maken?

Lees hier hoe je me kunt steunen met een gift.

https://www.voordekunst.nl/projecten/10874-bijbelse-roman-over-homoseksualiteit-1

Alvast bedankt,

Joyce de Jongh