Tot Heil Des Volks stopt met Different

Dit las ik op 16 juni in het Nederlands Dagblad. Nee, ik was niet verbaasd omdat ik het al langer aan zag komen. Het is pijnlijk dat de deuren dicht gaan. Juist in deze tijd. Is het waar zoals er staat dat de kwaliteit niet gegarandeerd kon worden? Wat voor kwaliteit? Of zit er angst achter, of een andere visie op mensen met homoseksuele gevoelens vanuit de organisatie? Het artikel vind je onder de volgende link:

https://www.nd.nl/auteur/gerald-bruins#

Jarenlang hebben mensen zich veilig gevoeld bij Different, omdat het een helder geluid liet horen. Wel een geluid dat dwars tegen de cultuur van vandaag in gaat. Zelf ben ik ongeveer tien jaar geleden bij deze organisatie geholpen. En ik ben tot op de dag van vandaag dankbaar voor die begeleiding.

Kwalitatief was het vanuit een pastorale houding. Er is nooit beweerd dat ik tegenover een gediplomeerde psychiater zat. Wel was het iemand die wist wat ik doormaakte, en mij hielp na te denken over hoe God naar mij keek.

Er is nooit gesproken over onderdrukken van gevoelens, wel over gevoelens een juiste plaats geven. En als christen kan daar strijd bij komen omdat God ons in Zijn Woord een weg wijst die in de begeleiding aan de orde kwam.

En dat is gevaarlijk om te zeggen in deze tijd, en daarvoor te staan.

Toch ben ik persoonlijk blij dat dit in de therapie aan de orde kwam, en dat het om Zijn eer ging. Ook als dat botste met mijn gevoel. Ook dat is in deze tijd heel lastig om te zeggen, omdat je gevoelens anno 2020 tot in de kerk toe bijna heilig verklaard worden.

Twee jaar geleden nam ik zelf de stap om bij Tot Heil Des Volks aan te kloppen. Toen was al helder dat het eens deze kant op zou gaan. En dat de deuren van Different dicht zouden gaan. Er is mij destijds beloofd dat het niet zo maar zou stoppen, en dat als die dag kwam de begeleiding zeker overgenomen zou worden door andere partijen.

Hier lees ik en zie ik nu niets van terug. Het doet pijn dat een lange traditie juist in deze tijd, waarin de hele wereld en ook veel kerken een andere kant op wijzen, deze deur gesloten word. Het maakt de positie van veel mensen in de kerk, die worstelen met hun identiteit, alleen maar moeilijker. En zeker ook eenzamer.

De kerk is al voor veel mensen geen veilige plek meer. En ook van Stichting Tot Heil Des Volks is geen hulp meer te verwachten. Ik weet dat veel mensen hier last van hebben en THDV juist ook vanwege dit onderwerp en de koers die de Stichting vaart, verlaten hebben. Of op een zijspoor gekomen zijn.

Pijnlijk allemaal, maar we blijven vertrouwen op Gods liefde en genade!  We kunnen niet anders dan geloven dat de weg die Hij wijst heilzaam is. Dat zien we terug in veel levens van mensen  die worstelen met hun homoseksuele gevoelens.

Juist deze mensen durven vaak niet duidelijk te laten horen dat er een andere Weg is, omdat dit steeds minder getolereerd wordt in de wereld en in de kerk. Maar nogmaals, we kunnen niet anders en gaan onze weg met Hem die ons liefheeft.

Ton