JE  HOUDING TEGENOVER ISRAEL DOET ERTOE

‘Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken.’ Genesis 12:3;  ‘Wie u vervloekt, zij vervloekt, en wie u zegent, zij gezegend!’ Genesis 27: 29.

Nederland 2024

Geachte directie van het Concertgebouw,

Laten we het netjes houden. Herroep uw besluit. Dan spreek ik u aan met geachte directie…

Ik zal duidelijk zijn: ik vind het beneden alle peil dat u het Jerusalem Quartet weert om ‘dreigingen’…In de nazitijd tijdens WO II was er een ‘berufsverbot’ voor joden …en u neemt nu anno 2024 zonder enig verbod daar een voorschot op? U heeft zelfs niet eens contact met ‘de driehoek’ opgenomen…

 Uw besluit is gespeend van elk historisch besef en menselijkheid. Onbestaanbaar. Gaat u andere Israëlische topartiesten ook boycotten? Zo buigt u voor terreur. Triest. Intens triest.

 Daarom verzoek ik u uw besluit te herroepen, en nog meer eigenlijk: dat u ervoor waakt ooit nog antisemitische stemmingmakerij te bevorderen. Wat een blamage voor de muziekwereld.

 Of wilt u herkenbaar blijven staan in de traditie van Willem Mengelberg? Hij dirigeerde ‘gewoon‘ door en koos vaak voor de kant van de Duitse bezetter.

Pas na de oorlog, in 1945, wordt hij van de bok verbannen, en wordt hem zijn paspoort ontnomen.

Wanneer zullen uw paspoorten worden ingenomen, en wanneer zult u uit de directie worden verbannen?

I love music. I love Jews. I love Israël. I love the Jerusalem Quartet. I love Jewish and Israelian musicians. I love quality.

Ik hoop spoedig van u te vernemen dat u uw beslissing betreurt en heeft herroepen. Dat zou klasse zijn.

Daarom, met droeve en toch enigszins hoopvolle groet,

Heleen

Teken je onderstaande petitie?

https://www.change.org/p/reinstate-the-jerusalem-string-quartet-s-concertgebouw-concerts?source_location=tag_

Opperrabbijn Jacobs over gesprek met Mark Rutten op Cvandaag 14 mei: ‘Hij feliciteerde me met het resultaat van een onderzoek waaruit bleek dat meer dan 90 procent van de Nederlanders tegen antisemitisme is. Ik greep toen mijn kans. Nu of nooit, dacht ik met een nieuwe regering in het vooruitzicht.

Uitgebreid heb ik hem uitgelegd dat de anti-antisemieten alleen dan van nut zijn als ze openlijk voor hun mening durven uit te komen. Ik ben niet bang voor de schreeuwers, ik ben bang voor de mensen die zwijgen. Dat gebeurde ook voor en tijdens de oorlog.’

Het AD van 16 mei bericht:De Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet treedt zaterdag toch op in het Concertgebouw. Het Concertgebouw annuleerde twee optredens uit vrees voor aangekondigde demonstraties tegen de komst van het kwartet, maar draaide dit besluit – wat een stortvloed aan kritiek ontketende – donderdagmiddag deels weer terug.

Foto Unsplash