HET GROTE GEBOD

Het gebod dat God ons heeft gegeven is relevant voor altijd, zeker voor deze tijd. ‘God liefhebben boven alles, en je naaste als jezelf,’ lees je in Mattheus 22: 36 – 40

We leven in een tijd van tegenstellingen. We beoordelen elkaar op allerlei punten. Ben je een wappie, ben je een complotdenker? Hoe denk jij over vaccineren?

Als jij je niet laat vaccineren dan vind ik jou een egoïst, en maak jij mij ziek. Als jij je wel laat vaccineren dan ben je niet goed wijs, want je weet niet met wat voor rommel jij je in laat spuiten, en de overheid is niet te vertrouwen. De toeslagaffaire maakt toch duidelijk dat onze overheid compleet corrupt is. Ook hierin zijn de oordelen vaak fel.

De tegenstellingen zijn fel, de pijn zit diep bij veel mensen. De discussies in families lopen uit de hand. Het grote gebod om God te volgen, hoe doen we dat nu nog? Hoe kunnen we elkaar vinden? Wat moeten we met al die vragen?

God vraagt één ding van ons, heb elkaar lief. Als we Hem straks ontmoeten vraagt Hij ons, heb jij Mij een jas gegeven toen Ik het koud had? Heb jij Mij eten gegeven toen Ik honger had? Heb jij voor Mij gezorgd toen Ik in de gevangenis zat? Daarover lees je in Mattheus 25.

Dat is onze opdracht, en niet elkaar in de haren vliegen over verschillen. Natuurlijk zijn het belangrijke onderwerpen, maar het kan zo afwijken van het doel. Dien de ander, zoals Jezus ons heeft gediend. En stop met oordelen, want dat komt ons niet toe. Ook niet in discussies die jezelf heel erg raken.

Waar ik zelf echt last van heb is alle discussie over gendertheologie. De opkomst daarvan gaat razend snel, en ik word er onrustig van. Het raakt mij persoonlijk, en ik heb een standpunt. Ik geloof niet dat God alles goed vindt, en alle relaties goedkeurt. Ik vind dat nergens terug in Gods Woord, terwijl heel veel mensen het ineens wel vinden in de Bijbel.

Maar ook hierin wil ik Hem eren, en niet mijn gelijk zoeken. Heb je vijanden lief. Je ziet dat dit het wapen is dat God gebruikt in alle discussies. Liefde, waarmee Hij de wereld heeft gered. Hij gaf Zijn Zoon, niet om oorlog te voeren, maar om Zijn Leven te geven. Het is een mooie maar ook vaak moeilijke opdracht die we hebben gekregen.

Het lied van Kees Kraayenoord ‘God of the moon and stars’ heeft mij veel gedaan toen ik het zelf moeilijk had. Gods liefde gaat naar iedereen uit. En wij mogen hierin volgen.  Heb God lief boven alles, en je naaste als jezelf. Ook als je naaste anders is of denkt dan jij.

Wat is het mooi als je onderlinge liefde ziet. In de kerk, in je familie, op je werk. Het tekent iets van het Koninkrijk dat komt!

Ton

Kees Kraayenoord – God of the moon and stars – Bing video

Foto’s Unsplash