God heeft een beter plan, wij een missie!

Afgelopen zaterdag ontmoette ik in de metro in Rotterdam een paar jonge vrouwen. Zwart gekleed en geschminkt: één van hen met een fel rode beet van een vampier in haar hals. ‘We gaan naar een Halloween feest’, zeiden ze. Mijn mondkapje maakte het lastig om te praten. Maar we hadden oogcontact. Mijn ogen kleefden als het ware aan die van één van hen. En ik voelde een diep gevoel van deernis.

Hoe zo?

Omdat ik in haar ogen en uiterlijk de pijn, kou en eenzaamheid proefde van de duisternis waarin ik zelf eerder leefde. De duisternis van hekserij, intimiteit met vrouwen en wat daar zoal bij hoort aan uitgaans- en nachtleven, drank en drugs. Totdat ik tot geloof kwam en Jezus, het Licht voor de wereld, in mijn leven kwam.

Wat ging er veel in me om in deze ontmoeting! Toen ik overgestapt was in een volgende metro ontdekten mijn ogen die van haar nog een keer. Dat kwam binnen! Het zette me aan om te bidden voor deze vrouwen op weg naar het grote Halloweenfeest vlakbij het Zuidplein. Zo van “Heer Jezus, help! U die mensen in Gods Naam een hand toesteekt, en niemand afwijst, U die verder kijkt dan uiterlijk, gedrag en meningen van mensen, zegen deze vrouwen. Geef het hen U te leren kennen.”

‘Zolang Ik in de wereld ben, ben Ik het licht voor de wereld’, zei Jezus. En na Zijn dood en opstanding doopt Hij ieder die in Hem gelooft met Zijn Geest, en geeft hen zo deel aan dat Licht. “Jullie zijn het licht voor de wereld,” zei Hij. Ben jij die gelooft je dat bewust, vandaag, dat je licht draagt namens God?

Je hoort wel van mensen die tot geloof komen, dat alles er dan opeens levendig en kleurig uitziet: “De lucht was nog nooit zo blauw!” Dat heb ik zelf ervaren toen ik vanuit de duisternis tot Zijn licht kwam. En net zo las ik dat onlangs van de Noord Koreaanse Timothy Cho die leerde bidden in de gevangenis. Dan weet je niet wat je meemaakt! Zo’n andere beleving en interpretatie van je eigen leven en alles om je heen. Omdat God er is. Jouw leven aanraakt met Zijn licht.

Dan ga je ook de wereld anders zien. Die krijgt iets van Las Vegas: prachtig om te zien, genieten! Geef je geld en ook je lichaam! Grenzeloos en schaamteloos. Maar daarachter is het leeg, niks. Geen rust, letterlijk en figuurlijk. Geen liefde en warmte. Geen werkelijk thuis. Dat ga je dan zien, omdat Jezus je ogen geopend heeft. En Hij doet meer dan dat. Hij vraagt je om mee te gaan doen in Gods werk om mensen te behouden voor Zijn komende rijk.

 Hoe dan?                                                                          

Door niet blind te zijn voor wat er in de wereld gebeurt. Met je ogen open voor de tijdgeest, waarin de mens de maat van alle dingen is. Door vast te houden aan Gods Woord, dat Licht geeft zodra je het open doet. Door niet bij je oude leven te blijven, maar je dagelijks toe te leggen op het nieuwe leven met Jezus. En er op te  focussen een discipel van Jezus te zijn. Dat brengt strijd met zich mee, zeker weten. Geestelijke strijd. Zorg daarom voor elkaar.

Jezus die aan tafel ging met hoeren en tollenaars,

Jezus die vraagt : “Wat kan Ik voor je doen?” en “Mag Ik jou nieuw maken?”,

Jezus, die de voeten van al Zijn discipelen waste, ook van Judas,

vraagt jou en mij om navolging.

De houding die Hem kenmerkt is dat Hij voor ons stierf toen wij nog zondaren waren. En daarbij gaat het niet om tolerantie van wat er zoal in deze wereld omgaat, maar om genade, die vrijmaakt. Licht brengt in de duisternis.

Deze Jezus heeft een gebedslast op mijn hart gelegd voor die jonge vrouwen in de Metro in Rotterdam. God heeft een beter plan voor hun leven! En wij hebben een missie!

Bertien